Strategicznym regionem partnerskim tegorocznej edycji targów było Województwo Lubelskie ze swoim hasłem reklamowym „Lubelskie. Smakuj życie!”. Jednak to nie była jedyna atrakcja tej imprezy. Mogliśmy wziąć udział w wielu wydarzeniach specjalnych, takich jak: Festiwal Podróżników, Festiwal Kulinarny czy Strefa Małego Podróżnika. W programie nie zabrakło seminariów i konferencji dotyczących m.in. kluczowych w tym roku dla Wrocławia zagadnień, a mianowicie mistrzostw Europy w piłce nożnej. Hitem było sobotnie seminarium, w trakcie którego Elżbieta Dzikowska spotkała się ze swoimi fanami i czytelnikami. Zachwyciła i wzbudziła ogromną sympatię słuchaczy stając na krzesłach aby móc widzieć wszystkich, którzy przyszli posłuchać jej opowieści. Ze swadą opowiadała o swoich wspólnych podróżach z Tonym Halikiem, o fascynacjach Polską, a także o najbliższych planach. - Nigdy nie byłam w Gruzji i Armenii i to będzie kierunek mojej najbliższej podróży – powiedziała legendarna polska podróżniczka. Na pytanie dlaczego utworzone w Toruniu Muzeum Podróżników nosi imię Tony Halika a nie Tony Halika i Elżbiety Dzikowskiej, odpowiedziała: - Po prostu jestem za młoda. Po ponad godzinnej opowieści autorka książek „Groch i kapusta, czyli podróżuj po Polsce!” jeszcze długo podpisywała je swoim czytelnikom.
Ważnym punktem programu było również wręczanie certyfikatów dla nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk, do której dołączyło oficjalnie pierwszych 9 członków. 10 czerwca 2011 roku województwo dolnośląskie stało się certyfikowanym członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, która oparta jest na ogólnie rozpoznawalnym logo, ustalonych kryteriach członkostwa, wspólnych zadaniach promocyjnych i marketingowych na poziomie zarówno regionalnym, jak i europejskim. Na Dolnym Śląsku regionalnym właścicielem licencji jest województwo dolnośląskie, reprezentowane przez Włodzimierza Chlebosza, członka zarządu Urzędu Marszałkowskiego. Wręczenie certyfikatu oznacza, że producenci pochodzą z naszego regionu i identyfikują się z nim a wytwarzane przez nich kulinarne specjały stanowią część dolnośląskiego dziedzictwa kulinarnego. Oczywiście proces wytwarzania jest przyjazny dla środowiska. Wyróżnieni zostali m.in. Spiżarnia Miodowa z Oławy, Winnice Jaworek z Miękini czy Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza. Korzyści wynikające z członkostwa w Sieci to licencja na używanie logo Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk czy oznakowanie podmiotów szyldem z logo Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk. - Zadowolony turysta to taki, który wraca. Logo Sieci – biała czapka kucharska na niebieskim tle jest dla podróżnika znakiem potwierdzającym wysoką jakość, zachowywanie tradycji regionu i naturalny sposób wytwarzania produktów. Wiemy, czego możemy się spodziewać i wiemy, że wyjedziemy zadowoleni. Doceniamy wartość członkostwa w europejskiej sieci, ale pielęgnujemy również naszą odmienność a przez to wzbogacamy różnorodność. Zwłaszcza na Dolnym Śląsku, który jest regionem bogatym – kulturowo i kulinarnie - powiedział Włodzimierz Chlebosz.
Podczas Targów ogromne zainteresowanie wzbudziły również pokazy gotowania autorskich dań, na bazie produktów regionalnych, przygotowane przez renomowanych szefów kuchni znanych wrocławskich hoteli i restauracji. Dzięki temu poznaliśmy ulubione danie publiczności, które ma szansę zostać kulinarnym hitem na Euro. To królik duszony w naturalnym kwasie chlebowym podany z knedlami drożdżowymi z mąki gryczanej i pomidorami malinowymi z miodem pitnym.
Pomimo bardzo niskiej temperatury na zewnątrz, wielu Wrocławian przybyło całymi rodzinami aby poczuć atmosferę lata w środku zimy i zaplanować tegoroczne wakacje, korzystając ze zniżek, jakie oferowały biura podróży.