Gdy przy tym w spokoju można wypić dobrze parzoną kawą lub herbatę - osiągamy pełnię szczęścia.
Takim miejscem jest cukiernia przy ul. Partyzantów 16a na Sępolnie. Jej początków należy szukać w 1971 r., gdy Sergiusz Siemionko, mistrz cukierniczy od 1966 r., postanowił stworzyć miejsce wyjątkowe. Firma jest teraz biznesem wielopokoleniowym, bowiem przysłowiową pałeczkę przejęła córka Gabriela. Co prawda rodzice - Władysława i Sergiusz – trzymają pieczę nad całością, to jednak energia i wiedza, zarówno menadżerska jak i cukiernicza, pani Gabrieli są w tym przypadku niezastąpione.
W firmie prowadzone są szkolenia uczniów, których ponad 200 uzyskało wiedzę pod okiem mistrza Sergiusza Siemionko. Ponadto jest on cenioną postacią w Cechu Rzemiosł Spożywczych we Wrocławiu i zajmuje funkcję podstarszego cechu od 1996 r.
Firma może się pochwalić udziałem w wielu dobroczynnych akcjach na rzecz różnych społecznych instytucji. Nie można też zapomnieć o tym, że cukiernia uczestniczyła w ogólnopolskim konkursie jakości wyrobów, co potwierdzono certyfikatami „Solidna firma”, „Przedsiębiorstwo Fair Play” czy „Biała Lista”.
Wracając do historii, bardzo wielu mieszkańców Wielkiej Wyspy „wyrastało” na ciastkach i słodyczach z tej cukierni. A to dzięki jej specyficznej atmosferze, wystrojowi i zapachom przyciągających smakoszy. Gdy się przy tym pragnie coś załatwić biznesowo przy herbacie lub kawie i ciastku, to kameralna kawiarenka jest idealnym miejscem.
Warto dodać, że dodatkowy nastrój stwarza widok z okien kawiarenki na ogród z mini wodospadami i naturalnymi oczkami wodnymi z kolorowymi rybkami, a także urozmaiconej roślinności.