Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wielka Wyspa
Warto wiedzieć: lecytyna słonecznikowa, rzepakowa i sojowa

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Czym jest lecytyna? Z cała pewnością każdy słyszał już to pojęcie, ale czy każdy z nas jest w stanie powiedzieć, co to właściwie jest? Otóż okazuje się, że nie. Tym niemniej, poniższy artykuł może okazać się w tym aspekcie pomocny. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, że niektóre problemy zdrowotne z którymi się borykamy, mogą np. wynikać właśnie z niedoboru lecytyny w naszym organizmie. Gdzie znajdziemy jej najwięcej? Jakie produkty powinniśmy włączyć do naszej diety, aby nie dopuścić do sytuacji w której nasz organizm będzie cierpiał na niedobór lecytyny? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, znajdziecie państwo w naszym poniższym artykule.
Warto wiedzieć: lecytyna słonecznikowa, rzepakowa i sojowa

Lecytyna sojowa – co to właściwie jest?

Najprościej rzecz ujmując, lecytyna sojowa to specyficzna mieszanina fosfolipidów, które odpowiadają za bardzo ważne funkcje naszego organizmu. Jednym z ich kluczowych zadań, jest budowanie błony komórkowej organizmu człowieka – której zresztą lecytyna sojowa jest składnikiem. To jednak nie jest jedyna funkcja jaką lecytyna może pełnić. Lecytyna sojowa, odgrywa bowiem kluczową rolę, jeśli chodzi o wspomaganie procesu myślenia i koncentracji. Dlatego też, wielu lekarzy, w trakcie intensywnego wysiłku umysłowego, zaleca przyjmowanie naturalnych suplementów diety zawierających właśnie lecytynę sojową. Innym zadaniem, jakie lecytyna sojowa może w naszym organizmie pełnić, jest skuteczne obniżanie poziomu tzw. „złego cholesterolu”. To z kolei, w dalszej perspektywie, będzie niwelowało ryzyko występowania chorób takich jak nadciśnienie czy problemów związanych z pracą serca.

Lecytyna rzepakowa – pozyskiwanie i zastosowanie

Innym rodzajem lecytyny, jest lecytyna rzepakowa. Ona także odgrywa bardzo ważną rolę, jeśli chodzi o nasz organizm. Pozyskuje się ją z oleju rzepakowego. Lecytyna rzepakowa jest jednym z głównych dodatków do żywności, oznaczanym symbolem E322. I tutaj kilka słów wyjaśnienia – jak widać, nie wszystkie dodatki do żywności, które posiadają oznaczenie „E” muszą być niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Dodatki spożywcze jak lecytyna rzepakowa jest tego idealnym przykładem. Skoro lecytyna rzepakowa jest dodatkiem do żywności, to w jakich produktach należy jej szukać? Zacznijmy jednak od tego, jaką funkcję pełni ona przy produkcji żywności. Lecytyna (nie tylko rzepakowa) jest przede wszystkim emulgatorem, czyli odpowiada za utrzymanie właściwej konsystencji danego produktu. Lecytynę rzepakową znajdziemy np. w margarynie lub gorzkiej czekoladzie.

Lecytyna slonecznikowa

Ostatnim rodzajem omawianej lecytyny, jest lecytyna słonecznikowa. Podobnie jak dwie poprzednie wymienione lecytyny, słonecznikowa także pełni rolę emulgatora ale nie tylko żywności. Lecytynę słonecznikową możemy znaleźć w składnikach różnego rodzaju kremów lub balsamów do ciała. Jako emulgator, będzie ona tam odpowiadała za utrzymywanie właściwej konsystencji danego kosmetyku, ale też – za sam jego proces wchłaniania się do skóry. W związku z tym, że lecytyna jest też składnikiem budulcowym komórek organizmu człowieka, nie powinno to nikogo dziwić.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl